Τα κρύα και βροχερά απογεύματα έχουν τη γλύκα τους – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Τα κρύα και βροχερά απογεύματα έχουν τη γλύκα τους

Είναι οι μέρες τέτοιες, είναι η διάθεση τέτοια, που δεν σηκώνει πολλά πρέπει, είναι “η κάτω πλευρά του κύματος” που περνάμε και θέλει κάτι για να πάρει τα επάνω της.

Υπάρχει βέβαια και η περίοδος της Σαρακοστής. Δεν μας εμποδίζει όμως και πάνω από όλα δεν μας αποθαρρύνει.

Αυθεντικά, παραδοσιακά, εύκολα και «καθαρά» γλυκά είναι η πρότασή μας : σιμιγδαλένιος χαλβάς σοκολάτας & κλασσικό, αναντικατάστατο κέικ.

Μία σύντομη εισαγωγή του τι είναι ο χαλβάς, το πόσο υγιεινό γλυκό είναι, αλλά και κάποια νότα παράδοσης, ίσως και να προσελκύσει τα μικρά μας (μάλλον εμάς) στο να συμμετέχουν στην κατασκευή του. Το σίγουρο είναι ότι είναι από τα πιο εύκολα τόσο στο να το φτιάξουμε όσο και στο να το καταναλώσουμε!

 

xalvas

ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΓΕΥΣΕΙΣ

ΥΛΙΚΑ

300γρ σιμιγδάλι χοντρό

150γρ. λάδι

150γρ αμύγδαλα ή καρύδια ή κουκουνάρι χοντροκομμένα

70γρ κουβερτούρα σε σταγόνες

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

600γρ ζάχαρη

800γρ νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ :

Λίγη κανέλα

Αμύγδαλα ή καρύδια ή κουκουνάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αραιό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε άλλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά το σιμιγδάλι με το λάδι. Όσο περισσότερο το καβουρδίζουμε τόσο πιο σκούρος και πιο βαρύς θα γίνει ο χαλβάς. Ρίχνουμε προσεκτικά λίγο-λίγο το σιρόπι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Στο τέλος προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς της επιλογής και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χωρίζουμε τον χαλβά σε 2 μέρη και προσθέτουμε στο ένα μισό την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει. Όταν κρυώσει ο χαλβάς τον τοποθετούμε σε μια μεγάλη φόρμα ή σε μικρά φορμάκια ή μπολάκια και σερβίρουμε με λίγη κανέλα και ξηρούς καρπούς. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορούμε να αναμίξουμε τους χαλβάδες και να τους κόψουμε σε διάφορα σχήματα με κουπ-πατ για μπισκότα.

TIP: Αν θέλουμε λίγο πιο μαλακό τον χαλβά, προσθέτουμε λίγο περισσότερο νερό.

 

 

keik

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΧΛΑΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ

6-7 μέτρια αχλάδια κομμένα σε φέτες

60γρ βούτυρο

250γρ μαύρη ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

420γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

120γρ βούτυρο

400γρ ζάχαρη

200γρ γιαούρτι

4 αυγά

1 βανίλια

Σιρόπι καραμέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα αχλάδια, βάζουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε τα αχλάδια και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να καραμελώσουν.

Για το κέικ, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε μικρές ποσότητες από το αλεύρι-βανίλια και το γιαούρτι εναλλάξ. Τοποθετούμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και στρώνουμε στην επιφάνεια του τα αχλάδια, κρατώντας μερικά για στόλισμα.  Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Όταν κρυώσει το γαρνίρουμε με τα αχλάδια και το σιρόπι τους ή με σιρόπι καραμέλας.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.