Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για μαθηματικά μυαλά! – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για μαθηματικά μυαλά!

mpiskota

Γράφει η Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

Τη συνταγή θα τη διαλέξετε εσείς βάσει των  γευστικών σας προτιμήσεων.

Εγώ, επειδή φτιάχνω τη συνταγή στη σχολική ώρα, επιλέγω απλά συστατικά και βήματα για την εκτέλεση της και θέτω ως προϋπόθεση να μυρίσει η κανέλα όταν ψήνονται και μετά, να πασπαλιστούν με άχνη….Κάτι που λατρεύουν τα παιδιά!

Είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε να αγοράσουμε, να υπολογίσουμε, να μετρήσουμε και να φτιάξουμε τα μυρωδάτα μπισκοτάκια των Χριστουγέννων.

1.Γράψτε με μεγάλα γράμματα τα συστατικά της συνταγής. Τονίστε με χρώμα το πρώτο γράμμα της λέξης σε περίπτωση που το παιδί μόλις ξεκίνησε να διαβάζει. Αν έχετε παιδάκι που ακόμη δε γνωρίζει ανάγνωση, μετατρέψτε-με τη βοήθεια του υπολογιστή-κάθε συστατικό σε μία εικόνα.

2. Βόλτα στο σούπερ μάρκετ. Εκεί; Οι ιδέες πολλές….

  • Μάθετε στο παιδί να κοιτάει τις συσκευασίες, να συγκρίνει τιμές, να ψάχνει για την ημερομηνία λήξης
  • Μαθαίνουμε τη θέση που έχει το κάθε προϊόν. Π.χ. το βούτυρο και το γάλα βρίσκονται πάντοτε στο ψυγείο, το αλεύρι σε απλό ράφι
  • Να βρίσκει το πιο φθηνό ή το πιο ακριβό προϊόν
  • Να υπολογίζει περίπου ή ακριβώς το συνολικό κόστος των προϊόντων

Η βόλτα στο Σούπερ Μάρκετ μπορεί να αποτελέσει από μόνη της, ένα  έναυσμα για εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, φροντίζουμε και στο σχολείο να οργανώνουμε τέτοιου είδους προγράμματα που συμβάλλουν στην αυτοεξυπηρέτηση και την αυτονομία.

Επιστροφή στο σπίτι …και έτοιμοι για δουλειά!

3. Τοποθετήστε όλα τα συστατικά στο τραπέζι. Διαβάστε αργά τις οδηγίες εκτέλεσης, σε περίπτωση που το παιδί σας δε μπορεί να διαβάσει ακόμη. Αφήστε το  να εφαρμόσει βήμα-βήμα κάθε οδηγία που ακούει.

4. Μέτρημα ποσότητας κάθε υλικού με τη ζυγαριά. Προτρέψτε τα να παρατηρήσουν τους αριθμούς και να καταλάβουν ότι όσο προσθέτει κανείς αλεύρι, τόσο μεγαλώνουν οι αριθμοί. Επαναλάβετε αυτό με όλα τα υλικά που χρειάζονται ζύγισμα.

Στα παιδιά μεγαλύτερα από Γ΄Δημοτικού μπορείτε να «δυσκολέψετε» λίγο τη συνταγή μετατρέποντας τις ποσότητες των συστατικών σε κλασματικούς αριθμούς και βάζοντας τα να υπολογίσουν την αναλογία σε γραμμάρια!

5. Το καλύτερο στάδιο της συνταγής είναι όταν φτάσετε στο ζύμωμα. Είναι η στιγμή που αφήνετε το παιδί να εκφραστεί ελεύθερο. Δεν επιτρέπονται τα «όχι» και τα «μη» στο πώς να φτιάξει ένα μπισκότο. Δεν υπάρχει περιορισμός στο σχήμα και στο μέγεθος και πλέον δε χωράνε άλλο οι μαθηματικοί υπολογισμοί.

H ενεργητική συμμετοχή των παιδιών σε διαδικασίες, τα βοηθά να απομνημονεύσουν πιο εύκολα όσα έχουν δει και ακούσει. Το ίδιο συμβαίνει αποδεδειγμένα και στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με Διάσπαση Προσοχής.

6. Ψήστε τα μπισκοτάκια και όταν κρυώσουν πασπαλίστε τα με άχνη….

Φτιάχνοντας το γλυκά χιονισμένο τοπίο, θυμίστε στο παιδί σας ότι όλα αυτά τα πετύχατε χάρη στη βοήθεια του.

Είμαι σίγουρη ότι θα θέλει να ασχοληθεί πολύ σύντομα με τους αριθμούς και το μέτρημα.

 

Ευτυχισμένα, Μυρωδάτα, Απολαυστικά Χριστούγεννα!

Ψυχική και Σωματική Υγεία σε όλους σας!

Λίγα λόγια για την Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk

Η Δέσποινα Αυγερινού-Pietrzyk είναι Ειδική Παιδαγωγός. Έχοντας πρότυπο τη δική της δασκάλα στo Δημοτικό επέλεξε για πτυχίο και μεταπτυχιακές σπουδές το Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Με βασική πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την αντιμετώπιση, προσέφερε εθελοντισμό σε Συλλόγους παιδιών με Ειδικές ανάγκες και Ιδρύματα. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάστηκε σε Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης του Νομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε δράσεις για τη συμβουλευτική γονέων γύρω από μαθησιακά θέματα. Μας μιλάει για εκπαιδευτικά παιχνίδια και μας αποδεικνύει πώς η χαρά και μάθηση είναι για ΌΛΑ τα παιδιά.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.