Τετράδια με χρησιμοποιημένα χαρτιά και παλιά περιοδικά – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Τετράδια με χρησιμοποιημένα χαρτιά και παλιά περιοδικά

Συχνά με ρωτάνε τι υλικά χρειάζεται να αγοράσει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τις κατασκευές. Και πάντα απαντάω “Ένα τετράδιο και ένα μολύβι για αρχή” και το εννοώ. Οι ιδέες έρχονται πάντα βιαστικά, όταν δεν τις περιμένεις και φεύγουν αμέσως αν δεν ασχοληθείς μαζί τους. Με ένα μικρό αλλά όμορφο τετραδιάκι, πάντα διαθέσιμο για να γράψετε τις ιδέες σας, κάποια στιγμή θα έρθει και η όρεξη να πραγματοποιήσετε κάποιες από αυτές και τότε θα βρείτε και τα ανάλογα υλικά. Και τι πιο όμορφο από ένα τετράδιο φτιαγμένο από εσάς με υλικά, που έχετε ήδη στο σπίτι.

notebooks_17

Τι θα χρειαστείτε:

Για το τετράδιο:

  • Χαρτόνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε χαρτόνι αρκεί να είναι αρκετά σκληρό. Προτιμήστε να κόψετε όσο θέλετε από κάποια παλιά συσκευασία.
  •  2 κρίκους από παλιά χρησιμοποιημένα η χαλασμένα μπρελόκ. Αυτούς που συνήθως για να περάσουμε τα κλειδιά μας, σπάμε ένα νύχι minimum.
  •  50 σελίδες χρησιμοποιημένα φύλλα Α4 (21Χ29,7cm). Όταν εκτυπώνετε κάτι που δε θέλετε να κρατήσετε, φυλάξτε το κάπου. Η πίσω πλευρά είναι «καθαρή» και έτσι κάνετε καλύτερη ανακύκλωση στο χαρτί σας.
  •  Μονωτική ταινία. Θα τη βρείτε σε είδη με υδραυλικά κ.λπ. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε χαρτοταινία.
  •  Λίγη κορδέλα. Την επόμενη φορά που θα έρθει στο σπίτι κάποιο δώρο ή λουλούδι ή κουτί ζαχαροπλαστείου, φυλάξτε κάπου τις κορδέλες τους. Θα τις χρειαστούμε και σε άλλες κατασκευές.
  •  Αυτοκόλλητη διαφάνεια (προαιρετικό). Αυτή που χρησιμοποιούμε για να “ντύσουμε” τα σχολικά βιβλία και τετράδια. Πωλείται με το μέτρο στα βιβλιοπωλεία και ότι περισσέψει θα χρειαστεί και αλλού.

 

notebooks_01

Εργαλεία:

  •  Χαρτοκόπτη γνωστό και ως κοπίδι.
  • Ψαλίδι.
  •  Επιφάνεια κοπής. Κάνει και της κουζίνας. Αρκεί να μη καταστρέψετε κάποιο τραπέζι ή γραφείο κόβοντας.
  •  Μια κοινή, απλή, τυπική πένσα. Αν δεν έχετε στο σπίτι, δανειστείτε μια από κάποιον φίλο. Καλό είναι να έχετε μια πάντως.
  • Έναν διακορευτή. Γνωστός και ως περφορατέρ. Μη πάει το μυαλό σας στο κακό!
  •  Χάρακα.

notebooks_11

Ψάχνοντας το κατάλληλο υλικό!

Τώρα σκεφτόμαστε για λίγο τι τετράδιο θέλουμε να κάνουμε. Θα είναι οριζόντιο ή κάθετο; Τι θα έχει επάνω; Την Άρτα και τα Γιάννενα (θα χρειαστείτε πολλά τεύχη Γεωτρόπιο για αυτό) ή κάτι πιο απλό; Χρησιμοποιήστε μερικές σελίδες χρησιμοποιημένες και σχεδιάστε πως περίπου το θέλετε. Και μετά ξαμοληθείτε και βρείτε τα υλικά σας. Κόψτε τα comics του μικρού σας αδερφού, την εγκυκλοπαίδεια του μπαμπά σας, τα cosmopolitan της αδερφής σας, τα βιβλία μαγειρικής της μαμάς σας. Περάστε και για ένα «Γεια» από τον οικογενειακό σας γιατρό (με ένα ψαλιδάκι στην τσέπη) και κόψτε ότι σας αρέσει από τα περιοδικά της αίθουσας αναμονής. Κανείς δε θα τα αναζητήσει. Το εξώφυλλο είναι προσωπική σας υπόθεση και θα το σκεφτείτε μόνοι σας. Και μη ξεχνάτε ότι το δικό σας τέλειο τετράδιο θα έχει και εντυπωσιακό οπισθόφυλλο! Οπότε σκεφτείτε το και αυτό…

notebooks_02

Σχεδιάζοντας το τετράδιο

Και τώρα το τετράδιο: Κόβουμε δυο κομμάτια από το χοντρό χαρτόνι μας σε διαστάσεις 15Χ25cm και τα δυο. Παίρνουμε μια χρησιμοποιημένη σελίδα και τοποθετούμε το χαρτόνι κεντρικά. Με ένα μολυβάκι κάνουμε το περίγραμμα. Στο τετραγωνάκι που σχηματίστηκε, κολλάμε ή ζωγραφίζουμε όλα όσα μαζέψαμε. Κάνουμε το ίδιο και για το οπισθόφυλλο. Το περίγραμμα μας βοηθάει για να ξέρουμε τι θα φαίνεται. Ωστόσο στο κολάζ μην περιοριστείτε από αυτό. Συνεχίστε το σχέδιο για 2-3cm παραπάνω. Καθώς θα γυρίσει στο πίσω μέρος θα φαίνεται λίγο.

Με έναν χάρακα εντοπίζουμε το κέντρο της πλευράς που θέλουμε να γίνει η βιβλιοδεσία του τετραδίου. Στην μεγάλη πλευρά ή στην μικρή; Παίρνουμε τον διακορευτή και κεντράρουμε το κέντρο του με βάση το κέντρο της πλευράς μας. Κάντε το πριν κολλήσετε το κολάζ. Μετά θα δυσκολευτείτε πολύ.

notebooks_15

Απλώστε κόλλα στο χαρτόνι και κολλήστε το προσεκτικά στην «άδεια» πλευρά του κολάζ σας. Κόψτε τις γωνίες της Α4 σελίδας έτσι ώστε οριακά να μην κόβετε και το χαρτόνι. Δείτε και εδώ ποιες γωνίες εννοώ. Απλώστε κόλλα στα κομμάτια που εξέχουν και κολλήστε τα πάνω στο χαρτόνι (από την πίσω πλευρά πλέον). Αν έχετε κάνει κολάζ από διάφορα χαρτιά και φοβόσαστε ότι θα σας ξεκολλήσουν κόψτε μια αυτοκόλλητη διαφάνεια σε μέγεθος Α4 και “ντύστε” το.

notebooks_03

Τώρα κόψτε ένα χαρτί σε διαστάσεις 14Χ24cm και κολλήστε το στο πίσω μέρος κεντρικά. Έτσι θα καλύψετε την άδεια και περίεργη πλευρά και θα σταθεροποιήσετε καλύτερα την διαφάνεια. Μπορείτε και εδώ να κάνετε κολάζ. Με το χέρι ψαχουλέψτε την επιφάνεια για να εντοπίσετε τις τρύπες που έκανε ο διακορευτής. Με ένα στυλό ή κάτι άλλο αιχμηρό ανοίξτε τες ξανά όσο πιο καλά μπορείτε χωρίς να καταστρέψετε το κολάζ σας. Κάντε την ίδια εργασία και για το οπισθόφυλλο και αφήστε τα στην άκρη κάπου. Αν θέλετε βάλτε κάτι βαρύ πάνω τους (κάνα βιβλίο) για να πατηθουν λιγάκι.

Πάρτε τις χρησιμοποιημένες σελίδες και κόψτε τες στη μέση προσεκτικά έτσι ώστε να προκύψουν φύλλα διαστάσεων 14,85Χ21cm. Τακτοποιήστε τες σε λόφο, έτσι ώστε όλες οι καθαρές σελίδες να είναι προς την ίδια πλευρά. Όπως θα κάνατε σε μια τράπουλα. Με τον χάρακα βρείτε το κέντρο της πλευράς βιβλιοδεσίας και διακορεύστε όπως κάνατε και με το εξώφυλλο. Έτοιμα και τα φύλλα.

notebooks_07

Υπομονή! Τελειώνει! Πάρτε το κρικάκι από το μπρελόκ και με την πένσα κόψτε το στο κέντρο (εκεί που δεν υπάρχει διπλή σειρά μέταλλο). Δύσκολο και θέλει λίγο ζόρι ή τη βοήθεια από κάποιον χειροδύναμο. Κάποιον κουταλιανό ίσως. Αν σας δυσκολέψει πολύ μην εγκαταλείψετε. Υπάρχει και η λύση της κορδέλας ή του κορδονιού.

notebooks_05

Έχετε έτοιμα τα κρικάκια. Λυγίστε τα ελαφρώς για να είναι πιο εύκολο. Περάστε τα σταδιακά. Πρώτα το ένα και μετά το άλλο και όχι ταυτόχρονα. Πρώτα το εξώφυλλο, μετά τα φύλλα με τη σωστή φορά και μετά το οπισθόφυλλο. Πριν τα ζουλήξετε για να κλείσουν σιγουρευτείτε ότι το τετράδιο ανοίγει τελείως. Αν ανοίγει ζουλήξτε για να κλείσουν όσο πιο πολύ μπορείτε. Τυλίξτε μονωτική ταινία γύρω – γύρω από τα κρικάκια για να μην σας ανοίξουν και για να μη σας γρατζουνήσουν. Έτοιμο το τετράδιο!

notebooks_14

Συμβουλές:

  1. Όπως θα δείτε και από αυτά που κάναμε μπορείτε να ανοίξετε ένα μικρό «παράθυρο» στο εξώφυλλο σας! Βέβαια φροντίστε και τι θα δείχνει αυτό γιατί ως γνωστά αγαπάμε τα παράθυρα με θέα.
  2. Το τετράδιο μπορεί να έχει πάντα μαζί του το αγαπημένο σας μολύβι. Αν θέλετε να το κάνετε έτσι κάντε 2 τρυπούλες (κοντινές σχετικά δηλαδή στα 4 cm μεταξύ τους) με τον διακορεφτή στην απέναντι πλευρά από αυτή που θα βάλετε τα κρικάκια (αυτή που λέω της βιβλιοδεσίας) και στο οπισθόφυλλο εσωτερικά. Όταν ολοκληρωθεί το τετράδιο, περάστε κορδέλα έτσι να μπορείτε να δένετε εκεί το μολύβι σας.
  3. Αν αντί για λευκές σελίδες βάλετε χαρτονάκια μπορείτε να το κάνετε και album φωτογραφιών! Άμα ρίξετε και μερικές διαφάνειες ενδιάμεσα θα γίνει ακόμα και πιο τέλειο.
  4. Προσθέστε μερικές σελίδες με χρώμα ή με τυχαίες φωτογραφίες μέσα στο τετράδιο για διαχωριστικά ή για πλάκα.
  5. Σε τυχαίες ή και όχι σελίδες κάντε μια τρύπα με τον διακορευτή. Με λίγη κορδέλα έχετε ένα διαχωριστικό ή απλά μια χαριτωμενιά!
  6. Άμα σας λείπει η έμπνευση για το πως να φτιάξετε το δικό σας τετράδιο, ρίξτε μια ματιά εδώ σε κάτι τετράδια που έφτιαξαν πριν από καιρό, με τον ίδιο τρόπο, μια παρέα με πολύ όρεξη και πολλές ιδέες.

Καλή επιτυχία!

 

Λίγα Λόγια για το In my closet

To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.