Ο ελεύθερος χρόνος στην οικογένεια: μια δόση φαντασίας, δυο δόσεις χιούμορ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ο ελεύθερος χρόνος στην οικογένεια: μια δόση φαντασίας, δυο δόσεις χιούμορ

argyro

Γράφει η Αργυρώ Σκίτσα

Η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου στην ενήλικη ζωή μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τα ενδιαφέροντα που έχουμε, τις ευκαιρίες που μας δίνει ο τόπος που ζούμε, τον κοινωνικό κύκλο που έχουμε δημιουργήσει, τις επιλογές που γενικότερα κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να «χαλαρώνουμε» και να περνάμε ευχάριστα, την ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση. Μέσα στην ροή του καθημερινού μας ωραρίου αξιοποιούμε το δεδομένο και συνήθως ελάχιστο ελεύθερο χρόνο όχι πάντα όπως θα θέλαμε. Η κούραση, η έλλειψη διάθεσης, η αναβλητικότητα είναι κάποια από τα στοιχεία που επικαλούμαστε ως υπαίτια για όσα τελικά δεν κάνουμε.

Πόσο άραγε αλλάζει αυτό το μοντέλο όταν έχουμε να «αντιμετωπίσουμε» και τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας ως γονείς;

Παρατηρούμε πόσο άνθισαν σε όλες τις περιοχές οι παιδότοποι τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο ότι χάθηκαν οι γειτονιές που τα παιδιά έπαιζαν με ασφάλεια μεταξύ τους και μάθαιναν να μοιράζονται, να χάνουν, να κερδίζουν, να συγχωρούν, να περιμένουν, να ακούν, μέσα από τις αυθόρμητες διαδικασίες του παιχνιδιού. Τα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν μοιράζονται το δημιουργικό τους χρόνο με τους γονείς. Αυτός συνήθως εξαντλείται στο σχολείο ή στις ειδικές εξωσχολικές δραστηριότητές τους. Μοιάζει μερικές φορές απίστευτο το πόσο λίγα πράγματα κάνουν από κοινού οι γονείς με τα παιδιά.

Βλέπουμε πολλές φορές τους σύγχρονους γονείς αμήχανους στο να παίξουν με τα παιδιά τους, να κάνουν πράγματα δημιουργικά και να διασκεδάσουν μαζί. Ακόμα πιο έντονα συναντάμε αυτήν την αμηχανία ή και την έλλειψη διάθεσης στις A non-bank financial institution can create a best credit card but cannot expand the medium of exchange, only a bank can do so – so for example Nick Edmonds detailed t account modelling and the discussion with him and Nick Rowe on my website. περιπτώσεις των μονογονεϊκών οικογενειών όταν ο μπαμπάς βλέπει τα παιδιά συγκεκριμένες μέρες και δεν ξέρει πως να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο που έχει να περάσει μαζί τους.

Καθώς εξακολουθεί να είναι συνηθισμένο το μοντέλο που θέλει τον πατέρα να δουλεύει πολύ και να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το πόσο απέχει από τις καθημερινές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού του. Η μητέρα, επίσης επαληθεύει το δικό της μοντέλο που τη θέλει εργαζόμενη και νοικοκυρά επιφορτισμένη τις περισσότερες φορές με το να πηγαίνει τα παιδιά στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες και να έχει την επιμέλεια του καθημερινού διαβάσματος. Έτσι περίπου κυλά η καθημερινή ρουτίνα στις πιο πολλές οικογένειες γύρω μας.

Δεν είναι υπερβολή, νομίζω, να πούμε πως οι πιο πολλοί γονείς θα νιώσουν ανακούφιση αν το παιδί απορροφηθεί μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα παιδιά όμως χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους όταν κάτι δεν τους τραβά πραγματικά την προσοχή. Εκεί ίσως ξεκινά η δική μας ενεργοποίηση με την ερώτηση  «τι θα μπορούσαμε να μοιραστούμε έτσι ώστε να περάσουμε όλοι ευχάριστα;». Η απάντηση είναι ανοιχτή για τον καθένα. Ιδέες υπάρχουν πολλές καθώς και αρκετά βιβλία που προτείνουν δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά

Το ζητούμενο τελικά είναι να απεγκλωβιστούμε από τα άλλοθι που οι ίδιοι δημιουργούμε και να αναζητήσουμε νέους δρόμους επικοινωνίας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας. Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά διανύουν μία μοναδική διαδρομή ανακάλυψης του κόσμου και του εαυτού τους και μας χρειάζονται ως συνοδοιπόρους στο πλευρό τους.

Και δεν είναι ψέμα ότι κι εμείς κοντά τους κερδίζουμε λίγη από τη χαμένη παιδικότητά μας…

Λίγα Λόγια για την Αργυρώ Σκίτσα

H Αργυρώ Σκίτσα είναι παιδαγωγός, μουσικός και εμψυχώτρια ομάδας. Η κύρια δουλειά της είναι να βρίσκει καινούργιες ιδέες που αφορούν τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Και προσπαθεί να βρίσκει τρόπους για να γίνονται πράξη. Tο 1999 δημιούργησε με άλλους παιδαγωγούς μια ταξιδιάρικη, ανήσυχη ομάδα την «Σχεδία στην πόλη». Της αρέσει να μαθαίνει τον κόσμο μέσα από τους άλλους. Και η καλή ζωή έφερε στο δρόμο της πολλά πολλά παιδιά και γονείς και νέους ανθρώπους. Σαν δώρο! Επειδή της αρέσει πολύ να φτιάχνει χώρους και πιστεύει στην αξία των μικρών καθημερινών λεπτομερειών μας προτείνει πρακτικές ιδέες για το δημιουργικό χρόνο της οικογένειας στο σπίτι.

Φωτογραφία: Studio8photos

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • Γιώτα

    Χαίρομαι πολύ που βλέπω την Αργυρώ και εδώ. Ο γιος μου κι εγώ την ξέρουμε από τη Σχεδία και την αγαπάμε πολύ.!
    Ιωάννα, εκπληκτικές οι αλλαγές στο site. Μπράβο!

    • Ιωάννα Σεραφειμίδου

      Γιώτα πολύ σε ευχαριστώ! έγιναν με πολύ αγάπη και κόπο αλλά σίγουρα θα υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν και για αυτό είστε πάντα εσείς εδώ! Αγαπημένη Αργυρώ για πολλούς :)) καλή συνέχεια!!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.