Εξωσχολικές Δραστηριότητες: Πότε και Πόσες … – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Εξωσχολικές Δραστηριότητες: Πότε και Πόσες …

photo1 lola 640 400

Φωτογραφία playart

Ο Σεπτέμβριος τελείωσε, τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και το πρόγραμμα της κάθε οικογένειας αρχίζει να μπαίνει σε σειρά. Οι περισσότεροι γονείς, ή όσοι ακόμα μπορούν, σκέφτονται να εντάξουν σ’ αυτό και κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες, ώστε να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με διάφορες μορφές τέχνης ή αθλητισμού, αλλά και να τους προσφέρουν επιπλέον γνώσεις και εμπειρίες. Οι Πυγολαμπίδες στο κλουβί μας ενημερώνουν συνεχώς για υπέροχες δράσεις και ομάδες που ξεκινούν στην πόλη: μουσική, εικαστικά, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, κολύμβηση, yoga και τόσα άλλα ωραία που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε! (εδώ μπορείτε να δείτε μερικά από αυτά!)

Τι έχουν όμως ανάγκη τα παιδιά;

Τα παιδιά κάθε ηλικίας έχουν ανάγκη από διαφορετικά πράγματα και οι στόχοι των εξωσχολικών δραστηριοτήτων διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία αυτή. Για παράδειγμα, ο στόχος μια καλλιτεχνικής δραστηριότητας για παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι περισσότερο να διασκεδάσουν, να περάσουν δημιουργικά την ελεύθερή τους ώρα, να κοινωνικοποιηθούν, να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες μιας ομάδας παρά να μάθουν τεχνικές ή να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν ένα μοναδικό ταλέντο. Στα παιδιά σχολικής ηλικία και ακόμα περισσότερο στην εφηβεία μπαίνουν τα «πρέπει» και οι εξωσχολικές δραστηριότητες από ευχάριστες και συναρπαστικές δράσεις καταλήγουν να είναι υποχρέωση… και ένας αγώνας δρόμου ξεκινά για όλη την οικογένεια. Οι δραστηριότητες και τα προγράμματα όλων των μελών της οικογένειας πρέπει να συνδυαστούν και να χωρέσουν στις μέρες μιας εβδομάδας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό πριν αποφασίσετε να εντάξετε το/α παιδί/ιά σας σε κάθε δραστηριότητα να λαμβάνετε υπόψη:

  • την ηλικία, την προσωπικότητα και τις επιθυμίες του κάθε παιδιού
  • τον χρόνο που απαιτείται για την κάθε δραστηριότητα μαζί με τον χρόνο μετακίνησης
  • τον χρόνο που απομένει για ελεύθερο παιχνίδι, ξεκούραση και ύπνο
  • τις δικές σας αντοχές

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, πέρα από ανάγκη για ελεύθερο χρόνο, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για χρόνο με τους γονείς τους. Μην αμελείτε να βρίσκετε αποκλειστικό χρόνο για το κάθε παιδί, καθώς και χρόνο για να βρίσκεται όλη η οικογένεια μαζί. Αν στη δική σας περίπτωση δεν υπάρχει τέτοιος διαθέσιμος χρόνος, επιλέξτε μια εξωσχολική δραστηριότητα που θα μπορείτε να την κάνετε μαζί με το/α παιδί/ιά σας.

 

Λίγα Λόγια για την Ιωάννα Μπλέκα

Η Ιωάννα Μπλέκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έκανε μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία Παιδιών, Εφήβων και Οικογένειας στο London Metropolitan University. Στη συνέχεια παρακολούθησε τετραετή μετεκπαίδευσή στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει όπως πάντα ονειρευόταν, με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην πόλη μας. Μας μιλάει για ελεύθερο χρόνο και ψυχολογία. 

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.