Φυτεύω βολβούς για να τους καμαρώσω ανθισμένους την άνοιξη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Φυτεύω βολβούς για να τους καμαρώσω ανθισμένους την άνοιξη

Θα κυλάει ο χειμώνας βαρετός και μπούζι

και εσύ θα αναπολείς πιατέλα με καρπούζι.

Και θα βλέπεις τη φύση να κοιμάται και να ροχαλίζει ρόαρ ρόαρ. Μέχρι να έρθει ξανά η άνοιξη που θα ανθίσουν τα λουλούδια. Και θα είναι αυτή η προσμονή χρονοβόρα και γκρίζα. Αλλά αν καταπιαστείς με το παρακάτω πρότζεκτ θα δώσεις νόημα στις άδειες γλάστρες του χειμώνα και θα πρασινίζει σιγά σιγά ο κήπος σου με βήμα γοργό.

Αυτό που θα κάνετε, κηπουροί μικροί και μεγάλοι, είναι να φυτέψετε βολβούς. Είναι από τις πιο εύκολες κηπουρικές εργασίες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδάκια σας και έχει σίγουρα αποτελέσματα. Ακόμη και ο πιο αρχάριος κηπουρός θα χαρεί όμορφα λουλούδια την άνοιξη από τους βολβούς που θα φυτέψει τώρα το φθινόπωρο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε βολβούς. Θα πάτε παρεούλα σε ένα φυτώριο και θα κάτσετε μπροστά στα κουτιά με τους βολβούς. Θα πάθετε πλάκα με την μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και είδη λουλουδιών.

eikona_1

Άκου τώρα τι θα συμβεί:

  • θα φυτέψεις τον βολβό τώρα το φθινόπωρο
  • μέχρι τα Χριστούγεννα, μαζί με το δώρο σου, ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει κι άλλο ένα δώρο: τα πρώτα φύλλα του βολβού, φρέσκα και καταπράσινα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • από τον Μάρτιο και μέχρι και τέλη Μαΐου θα ανθίζουν ένας ένας οι βολβοί σου

Μάθε πώς θα τους φυτέψεις:

  • θα διαλέξεις βολβούς φετινούς, φρέσκους, σκληρούς και συμπαγείς
  • στο κάθε σακουλάκι θα βάζεις το ίδιο είδος βολβού και θα σημειώσεις απ’ έξω τι βολβό και τι χρώμα έβαλες – κάνεις εξάσκηση και στην ορθογραφία!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • βρίσκεις βολβούς από 0,25 – 6 ευρώ, διαλέγεις και παίρνεις
  • θα τους φυτέψεις μόνους τους σε διάφορες γλάστρες εδώ κι εκεί ή σε διάφορα σημεία του κήπου ή
  • πολλούς μαζί τον ένα δίπλα στον άλλο να φτιάξουν χρωματικά μπουκέτα (στρόνγκλι ρικομέντιντ)
  • θα τους φυτέψεις με το τριχωτό μέρος προς τα κάτω και το μυτερό μέρος προς τα πάνω – πανεύκολο!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Θα απορείς τώρα πόσο βαθιά να τους φυτέψεις και θα σου πω ότι τους φυτεύεις σε βάθος περίπου δύο φορές το ύψος τους

Διάλεξε τα πιο ωραία χρώματα!

Ξέρεις πόσο μεγάλη ποικιλία υπάρχει για να διαλέξεις έναν φθινοπωρινό βολβό; Ουυυυ, τεράστια! Οι φθινοπωρινοί βολβοί είναι: τουλίπες, φρέζιες, νάρκισσοι, ανεμώνες, ίριδες, κρόκοι, ζουμπούλια, μούσκαρι και ένα κάρο άλλοι. Διάλεξε τους πιο χρωματιστούς, τους πιο φωτεινούς, τους πιο τρέντι και τους πιο χαριτωμένους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ανεμώνη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ίριδα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

μούσκαρι

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Νάρκισσος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τουλίπα

 

Λίγα Λόγια για την Αιμιλία Ροδοπούλου

Η Αιμιλία Ροδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην εξωτική Τούμπα. Δεν ήξερε τι την περιμένει στο μέλλον. Δε την περίμενε και τίποτε συνταρακτικό, εδώ που τα λέμε. Έμαθε για τα φυτά και τα δέντρα στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος, έμαθε μερικές ξένες γλώσσες για να συνεννοείται στα ταξίδια, πήγε μερικά ταξίδια σε διάφορες ηπείρους.Όταν δε φυτεύει, γράφει για κηπουρική στο Κηπολόγιο και απαντάει σε ερωτήσεις ανήσυχων κηπουρών στο Ρώτα το Κηπολόγιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ταΐζει τις πάπιες, κοιτάζει τα αεροπλάνα που απογειώνονται και αναλογίζεται πώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να φάει νουτέλα. Μας μιλάει για κηπουρική.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • Ιωάννα Σεραφειμίδου

    Αιμιλία πόσο περίπου ποτίζουμε; και μένουν έξω όλο το χειμώνα ή προστατεύουμε με κάτι;

  • Kathy by anthomeli

    Τι ξεσηκωτική ανάρτηση! Αν δεν είχα δουλειά ο Σαββατοκύριακο θα πήγαινα τώρα κιόλας στο φυτώριο. Πέρυσι είχα φυτέψει βολβούς ίριδας και ναρκισσου. Ήταν πανέμορφα να τα βλέπεις να μεγαλώνουν! Φέτος θα δοκιμάσω τους συνδυασμούς που προτίνεις! Θα είναι πιο ωραίο να φουντώσουν μέσα στην γλάστρα. Αλλά δεν βγαίνουν τις ίδιες μέρες! Πόσο βαθιά πρέπει να τους φυτέψουμε;

    • Ιωάννα Σεραφειμίδου

      και εμένα μου άρεσε πολύ! πάντως λέει: Θα απορείς τώρα πόσο βαθιά να τους φυτέψεις και θα σου πω ότι τους φυτεύεις σε βάθος περίπου δύο φορές το ύψος τους. Θα το κάνουμε οπωσδήποτε.!!

  • Ιωάννα Σεραφειμίδου

    όπως κατάλαβα οι τουλίπες έχουν τους φαν τους! και εγώ μία από τα ίδια. Εγώ θέλω να κάνω την εξής ερώτηση. Πως επιλέγουμε το μέγεθος της γλάστρας για το κάθε φυτό; Δηλαδή το κάθε ένα δεν έχει τη δική του προσωπικότητα, το δικό του άπλωμα ρίζας μέσα στη γλάστρα;

    • Αιμιλία Ροδοπούλου

      Δε θέλουν ιδιαίτερο χώρο το κάθε ένα. Μπορείς να τα βάλεις πολλά μαζί σε μία γλάστρα. Δεν κάνουν μεγάλη ρίζα, μόνο τριχούλες γύρω από τον βολβό.

  • Penny

    καλημερα, τέλειο, θα το κανω αν και περσυ που φυτεψαμε δεν απολαύσαμε τουλιπες…το χειμώνα που εδω (Ολλανδία) κάνει τρελό κρύο τους βάζουμε μέσα τους βολβούς…?

    • Αιμιλία Ροδοπούλου

      Οι τουλίπες φυτρώνουν και ανθίζουν και στο πολύ κρύο. Η Ολλανδία είναι η χώρα της τουλίπας άλλωστε!

  • eleni latsi

    Ειλικρινά είναι μια υπέροχη ιδέα και σίγουρα θα την υλοποιήσω με την μεγάλη κόρη μου, μιας και λατρεύω τις τουλίπες και δεν έχω πάει ποτέ στην χώρα της τουλίπας!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.